Lucruri pe care le învățăm la școală și care nu sunt adevărate. Ce te-au învățat, care este realitatea, de fapt

de: Iulia Kelt
27 12. 2023

Gustul, atingerea, vederea, auzul și mirosul nu acoperă nici măcar o mică parte din modalitățile prin care simțim lumea. Simțim mișcarea prin intermediul accelerometrelor, care se află în sistemul vestibular din urechile noastre.

Vezi și: Curiozități despre simțurile umane: Sunt mai evoluate decât se credea, explicația cercetătorilor

Ce credeai că știi bine, dar e total fals

Mișcarea fluidului prin canalele mici din urechile noastre ne permite să simțim mișcarea și ne conferă simțul echilibrului.

Atunci când ne ținem respirația, simțim cum sângele devine acid din cauza dioxidului de carbon care se dizolvă în el, formând acid carbonic.

Fără să mai menționăm simțurile pentru temperatură, durere și timp, plus o multitudine de altele care ne permit să răspundem la ceea ce se întâmplă în noi și în mediul înconjurător.

Nu doar clipsurile de hârtie sunt magnetice. Atât roșiile, cât și oamenii interacționează, de asemenea, cu câmpurile magnetice.

Clipsurile de hârtie și alte obiecte care conțin fier, cobalt și nichel sunt feromagnetice, ceea ce înseamnă că pot fi atrase de câmpurile magnetice.

În timp ce apa din tine și din roșie, sau mai exact, nucleele de hidrogen din apa din tine și din roșie, sunt respinse de câmpurile magnetice – această interacțiune se numește diamagnetism.

Forțele implicate sunt incredibil de slabe. Așa că de obicei nu le observi. Cu excepția cazului în care ai fost într-o mașină de rezonanță magnetică (MRI).

Acolo, un magnet masiv manipulează nucleele diferitelor atomi din tine într-un mod care rezultă în imagini detaliate ale funcționării tale interioare.

Deși nu trebuie să mergi la spital pentru a vedea interacțiunile diamagnetice. Folosește doar câteva roșii cherry, un magnet puternic, un băț de frigarui din lemn și un ac.

Ți s-a spus că culorile primare sunt cele care nu pot fi obținute prin amestecarea altor pigmenți colorați împreună și că toate celelalte culori pot fi produse prin amestecarea acestor culori primare.

Vezi și: 20 de curiozități despre Crăciun. Sigur nu știai aceste lucruri

Nici culorile nu mai sunt ce erau

Roșu și albastru nu corespund ambelor condiții. Poți obține roșu amestecând galben cu magenta. În timp ce o amestecare de magenta cu cyan produce albastru.

Teoreticienii culorilor au descoperit toate acestea până la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar dintr-un motiv oarecare, aceste informații nu au ajuns în programele școlare. Dovada o ai în cartușele tale de imprimantă color. Ele vin în culori cyan, galben și magenta, care sunt adevăratele culori primare.

Vezi și: Curiozități despre urechea umană. 10 detalii foarte puțin știute